naar top
Dit nieuwsbericht is niet actueel!

Inbraakpreventie

Gepubliceerd op do 13 december 2018

Misschien had je het al in het nieuws gelezen ? Het aantal inbraken is voor het eerst in jaren weer gestegen. Vooral in de wintermaanden slaan inbrekers toe. Tijdens de donkerste periode van het jaar, en in het bijzonder tijdens de eindejaarsperiode, zal de politie een bijkomende patrouille inzetten. Deze patrouille zal zich toespitsen op inbraakpreventie en het opsporen van rondtrekkende daders. We kunnen dit echter niet alleen aan. De sleutel tot succes ligt in de samenwerking met de burgers en andere diensten, zoals de gemeenschapswachten.

 

Dat wij dieven vatten op heterdaad, of we een dader in een latere fase van het onderzoek bij de lurven vatten is dikwijls het gevolg van een telefoontje of een tip die we krijgen van een alerte burger. We vragen dan ook, indien mensen iets verdacht zien, dit dadelijk te melden via het noodnummer 112.

 

Wij, als politiedienst, geven je daarom graag een paar handige tips om inbraak bij jou thuis te voorkomen. De echte inkoppers (deuren op slot, ramen dicht, geen sleutels onder de deurmat etc.) slaan we even over.

Automatische verlichting

Met een schakelklok kun je zelf instellen wanneer je lampen aan en uit gaan. Stel ze in op verschillende tijden. Zorg dat je er ook op de bovenverdieping één hebt. Voor minder dan 10 Euro heb je er al eentje. Installeer bewegingsmelders rondom je huis. Boeven werken namelijk niet graag in de volle schijnwerpers. Je koopt ze al voor minder dan 20 Euro bij de bouwmarkt.

Zet je containers of ladder weg of vast

Inbrekers gebruiken vaak je container of ladder om binnen te komen. Zet je ladder en vuilcontainers daarom buiten bereik. Of zet ze vast met een slot.

Geef je huis een bewoonde indruk

Je hoeft niet meer op te ruimen voordat je met vakantie gaat. Laat juist wat mokken en een krant op tafel liggen. Heb je kinderen, laat dan wat speelgoed op de grond slingeren. Zo ziet het eruit alsof er nog iemand in huis is. En het scheelt je ook nog eens tijd.

Beter een goede buur

Laat je buren weten dat je met vakantie gaat. Vraag ze of ze af en toe de gordijnen open en dicht doen. En of ze de post achter de voordeur weghalen. Het is sowieso handig om een WhatsApp groep met alle buren te starten. Je kunt dan verdachte omstandigheden aan elkaar doorgeven, ook aan de wijkagent.

Houd sleutels buiten bereik

Hang je sleutels nooit direct bij de voor- of achterdeur. Wordt er een raampje ingetikt, dan is iemand zó binnen. In het geval van autosleutels, ben je ook je auto kwijt.

Wacht met posten op social media

Op vakantie of avondje weg? Deel het pas via social media als je weer thuis bent. Laat ook niet via je voicemail weten dat je weg bent.

Extra slot op kniehoogte

Eén van de veelgebruikte inbraakmethodes is het opentrappen van je deur. Met een extra slot op kniehoogte verstevig je de deur.

Geef geen clues weg

Houd waardevolle spullen zoveel mogelijk uit het zicht. Nieuwe TV of Sonos systeem gekocht? Zorg dan dat je de dozen niet op de stoep zet bij het huisvuil of bij de papiercontainer.

Alarmsysteem

Een echt goede manier om inbrekers uit je huis te weren is natuurlijk een alarmsysteem. De

meeste alarmsystemen van de bouwmarkt zijn door een inbreker helaas vaak snel ontmanteld. Ga dus voor een kwaliteitsproduct. Helaas zijn deze vaak wel kostbaar.

Ben je thuis tijdens een inbraak?

Wanneer je hoort dat je ongewenst bezoek in huis hebt, kun je het beste veel lawaai maken. Schakel direct de politie in en ga nóóit de confrontatie aan.

Wees op je hoede voor herhaalinbraak

Is er bij je ingebroken? Wees dan ook daarna op je hoede. Onderzoek wijst uit dat inbrekers in 1 op de 12 gevallen nog een keer bij je terug komen. De gemiddelde tijd tussen twee inbraken op hetzelfde adres is iets meer dan 1 jaar. Een verklaring hiervoor kan zijn dat de inbreker weet hoe het huis er uit ziet en wat er te halen is. Natuurlijk is het fijn dat je inboedelverzekering van een inbraak de schade vergoedt. Maar je voelt je natuurlijk veel liever gewoon veilig in je huis. Neem de beveiliging van je huis dus altijd serieus.

 

Daarenboven wil de lokale Politiezone Rode door haar aanwezigheid op het terrein bekomen dat burgers ongestoord en met een veilig gevoel hun eindejaarsboodschappen kunnen doen. Zoals ieder jaar richten wij ons daarom op gevoelige plaatsen zoals winkelcentra, horeca, juweliers en banken. De inzet van doelgerichte bijkomende veiligheidspatrouilles, de zogenaamde “safe-storepatrouilles, beveiligen de winkelcentra, horecazaken, ... door preventieve aanwezigheid tijdens de openingsuren. Deze actie loopt vanaf 20 december tot het einde van het jaar.

 

De lokale politie PZ Rode

Terug naar nieuwsoverzicht