naar top

Afbouw: opstart van fase 2 vanaf maandag 18 mei

Gepubliceerd op vr 15 mei 2020

Vanaf maandag 18 mei gaat fase 2 van de federale exit-strategie van start, tot dan blijft fase 1.b van kracht. De versoepelingsmatregelen van Fase 2 kunnen  als volgt worden samengevat: 

  1. Scholen: In deze fase gaat het vooral over de geleidelijke heropstart van de lessen voor bepaalde leerlingen in het basis- en secundair onderwijs onder strikte organisatorische voorwaarden. De kleuterscholen blijven in dit stadium gesloten en het hoger onderwijs heeft het einde van het academiejaar al georganiseerd samen met de gemeenschapsoverheden.
  2. Cultuur: Er werd beslist dat musea en culturele bezienswaardigheden – historische gebouwen en monumenten, kastelen, citadellen - vanaf 18 mei weer open kunnen, op voorwaarde dat ze een online of telefonisch ticketingsysteem opzetten en de nodige maatregelen nemen om te vermijden dat het te druk wordt. Bibliotheken blijven open, onder dezelfde voorwaarden als nu.
  3. Economie: Contactberoepen zoals kappers en schoonheidssalons mogen in deze fase hun activiteit hernemen, onder bepaalde voorwaarden. Zo moeten ze werken op afspraak, en moeten zowel personeel als klanten een mondmasker of mondneusbescherming dragen (personeel en klanten) en moeten ze de veiligheidsafstand tussen de klanten respecteren.

Verder mogen er – met instemming van de lokale overheden - opnieuw markten worden georganiseerd. Die markten mogen maximaal 50 kramen hebben, er moet een circulatieplan worden opgesteld en de veiligheidsafstand moet altijd gerespecteerd worden. Het dragen van een masker of mondneusbescherming is verplicht voor de marktkramers en hun personeel en wordt ook voor klanten sterk aanbevolen.

  1. Sport en vrije tijd: Reguliere sporttrainingen en -lessen in de buitenlucht en in clubverband mogen worden hervat, als ze de veiligheidsafstand respecteren en als er een coach aanwezig is. De groepen mogen niet groter zijn dan 20 personen en sportclubs mogen alleen heropenen op voorwaarde dat alle maatregelen worden genomen om de veiligheid van de sporters te waarborgen.
  2. Trekpleisters in de natuur, zoals dierenparken, zullen ook weer open mogen gaan, op voorwaarde dat ze een online of telefonisch ticketingsysteem invoeren om de toegang voor het publiek te beperken, een circulatieplan opstellen en dat cafetaria's en restaurants gesloten blijven, net als attracties en speeltuinen.
  3. Huwelijken en begrafenissen zijn vanaf 18 mei mogelijk met een ceremonie met maximum 30 personen, onder bepaalde voorwaarden, waaronder het respecteren van de veiligheidsafstand. Het is echter niet toegestaan om na de plechtigheid een receptie of koffietafel te organiseren.

Alle niet andere maatregelen blijven geldig.

Meer info: https://www.info-coronavirus.be/nl/faq/

De volgende stap in het afbouwplan zal niet vóór 8 juni plaatsvinden.

Terug naar nieuwsoverzicht
  • Exit 2 NL
  • Exit 2 FR

Openingsuren en contact

Communicatiedienst

adres
Grote baan 222
1620 Drogenbos
tel.
02 333 85 14
e-mail
info@drogenbos.be

Openingsuren

Vandaag: 9.00 uur - 12.00 uur
Morgen: 9.00 uur - 12.00 uur

ENKEL OP AFSPRAAK

Covid-19 (Corona)

adres
Grote Baan 222
1620 Drogenbos
tel.
02 333 85 10
e-mail
info@drogenbos.be