Aanvragen publieke laadpaal

Om de Europese en Vlaamse klimaatdoelstellingen te halen, moet er efficiënter en duurzamer met energie worden omgegaan. Elektrisch rijden past in dat verhaal, want daarmee kan de CO2-uitstoot gevoelig beperkt worden. Om elektrisch rijden aan te moedigen, zijn er voldoende laadpunten nodig.

Tegen 2025 wil Vlaanderen 35.000 publieke of semi-publieke laadpunten in gebruik hebben. De laadpunten op privé-terrein van burgers niet meegerekend. De doelstelling is afgestemd op de Vlaamse beleidsplannen, zoals het Vlaamse Luchtbeleidsplan. Daarin mikt men op 350.000 elektrische voertuigen tegen 2025. Men rekent op 10 auto’s per laadpunt, dus zijn er 35.000 punten nodig. Momenteel zijn er 14.000 aanwezig in Vlaanderen.

De gemeente Drogenbos is door het ondertekenen van het lokaal energie en klimaatpact een engagement aangegaan om tegen 2030 1 publiek laadpunt per 100 inwoners te voorzien. De gemeente Drogenbos heeft een strategisch lijst met laadpunten opgesteld die zullen gerealiseerd worden.

Zelf een laadpaal aanvragen in jou buurt

Als burger, onderneming of taxi-/deelwagenbedrijf kunt u via een online formulier zelf een publieke laadpaal aanvragen op het openbaar domein. Als u zelf geen plaats hebt voor een laadpaal en een bestaand publiek laadstation te veraf is, kunt u zo toch een paal op maximaal 250 meter van uw deur verkrijgen.

Aanvragen dienen via het e-loket te gebeuren:

https://www.vlaanderen.be/publieke-laadpaal-aanvragen