Over Drogenbos

Een dorp tussen grootstad en platteland

Drogenbos is één van de 6 faciliteitengemeenten in de rand rond Brussel. Het grondgebied van de gemeente Drogenbos bestaat uit een smalle strook grond met een lengte van 4 km. Op zijn smalste punt is de gemeente nauwelijks 150 meter breed en op haar breedste punt is dit niet meer dan 900 meter. 

De gemeente Drogenbos is gelegen aan de oevers van de Zenne en strekt zich uit van Beersel tot Vorst. In het zuidelijke gedeelte van Drogenbos rijst de bodem op tot een steile heuvel die, met zijn toppunt van 54 meter, hoog boven de vallei uitsteekt. Deze heuvel was eens volledig bebost door een uitloper van het Zoniënwoud. Een gepaste naam voor deze heuvel was dan ook 'Drogen Bosch', aangezien deze uitstak boven de omringende moerassen.

Drogenbos was lange tijd een belangrijk landelijk gebied. Door zijn ligging langs de oevers van de Zenne was Drogenbos, evenals Ruisbroek en Vorst, meer aangewezen op veeteelt dan op landbouw. Door de nabijheid van de stad Brussel ontwikkelde zich geleidelijk aan een bloeiende kaas- en boterbijverheid binnen de gemeente. Wegens die 'fromage de Bruxelles' kregen de Drogenbossenaren de bijnaam 'kaaskrabbers'. 

De aanleg van het kanaal Brussel-Charleroi, de spoorweg en de Ring hebben de Zennevallei echter zeer grondig gewijzigd. Langzaamaan vestigden steeds meer industriebedrijven zich in Drogenbos en nam het bevolkingsaantal snel toe. Het eens zo rustige, landelijke dorpje groeide mettertijd dan ook uit tot een verstedelijkte gemeente. Toch heeft de dorpskom haar landelijke karakter ietwat kunnen behouden.

Aardrijkskundige gegevens

  • ligging: provincie Vlaams-Brabant
  • lengte: 4 km
  • minimale breedte: 150 m
  • maximale breedte: 900 m
  • oppervlakte: 2,5 km²
  • hoogste punt: 54 m
  • buurgemeenten: Linkebeek, Beersel, Sint-Pieters-Leeuw, Anderlecht, Vorst en Ukkel