Brandweer

De Brandweerzone Vlaams-Brabant West is een regionale openbare dienst die in het westelijke deel van de provincie Vlaams-Brabant de brandweer en medische hulpverlening (ziekenwagens) verzorgt.

De Brandweerzone Vlaams-Brabant West is één van de 33 brandweerzones in België en bestaat uit de voormalige korpsen van Asse, Halle, Lennik, Londerzeel, Opwijk, Vilvoorde en Zaventem. Vanuit 9 brandweerposten verzorgt zij de hulpverlening in de westelijke helft van de provincie Vlaams-Brabant. De provincie Vlaams- Brabant is verdeeld in twee brandweerzones, Oost en West.

Het grondgebied van de Brandweerzone Vlaams-Brabant West omvat 33 gemeenten. Gezamenlijk vertegenwoordigd dit een bevolking van 590.000 inwoners. De zone kent zowel landelijk gebied (Pajottenland) als sterk verstedelijkt gebied. Belangrijke verkeersaders doorkruisen de zone, waaronder de E40 en de E19. ook de Brusselse Ring loopt voor het overgrote deel op het grondgebied van de brandweerzone. Er zijn verschillende industriële risico's waaronder een aantal "Seveso" bedrijven hoge drempel. De nationale luchthaven "Brussels Airport" te Zaventem bevindt zich eveneens geheel op het grondgebied van de zone.

Volgende gemeenten maken deel uit van de brandweerzone Vlaams Brabant West: Asse, Affligem, Beersel, Bever, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Grimbergen, Halle, Herne, Kapelle-op-den-Bos, Kortenberg, Kraainem, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Londerzeel, Machelen, Meise, Merchtem, Opwijk, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Vilvoorde, Wemmel, Wezembeek-Oppem, Zaventem en Zemst.

ww.vlaamsbrabantwest.be

Openingsuren en contact

adres
Laan 57
1700 Liedekerke
tel.
02/451.49.11
e-mail
info@zvbw.be

Openingsuren

Vandaag: 9.00 uur - 12.00 uur
Morgen gesloten