De Gele Doos

Het gemeentebestuur en het OCMW van Drogenbos lanceren een nieuw project voor senioren ouder dan 75 jaar en voor mensen die geïsoleerd leven: de gele doos.

De gele doos is een gemakkelijk te herkennen brooddoos met logo die wordt bewaard op een plaats die iedereen kent: de koelkast.

De plastic doos, "Senior Focus" genaamd, bevat een formulier dat de gebruikers zo volledig mogelijk moeten invullen alvorens de doos in de koelkast te plaatsen. Een sticker op de deur van de koelkast of de voordeur van het huis informeert over het bestaan van de gele doos in de koelkast.

Hieronder vindt u alle noodzakelijke en praktische informatie over dit project en hoe u uw Senior Focus doos kunt krijgen.

Als u vragen heeft, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Het concept

In geval van ziekte of verdwijning van een persoon is het snel en actief zoeken naar informatie essentieel, zelfs van levensbelang. De ervaring op het terrein heeft ons overtuigd van de noodzaak om in deze twee gevallen onmiddellijk te kunnen optreden.

Als de persoon alleen woont, is het moeilijker om de nodige eerste informatie te verzamelen. De mensen om hen heen zijn soms niet in staat alle nuttige informatie door te geven door een gebrek aan kennis of omdat zij overweldigd worden door de emotie van de situatie.

De oplossing

Om in het geval van een interventie snel informatie te verkrijgen, is een gedetailleerde vragenlijst opgesteld. Dit wordt bewaard in een fluorescerende gele doos die in de deur van de koelkast wordt geplaatst. Deze plaats is niet toevallig gekozen; het is niet alleen een huishoudelijk apparaat dat iedereen bezit, maar ook een plaats die gemakkelijk herkenbaar is.

Het is belangrijk dat de plek van de gele doos coherent en uniform is om het werk van de eerste hulpverleners te vergemakkelijken. Zij worden op de aanwezigheid van de doos geattendeerd door middel van een sticker op de deur van de koelkast of bij of op de achterkant van de voordeur van het huis. Elke inwoner van Drogenbos van 75 jaar en ouder zal gratis gebruik kunnen maken van deze doos, de vragenlijst en de sticker.

In geval van verdwijning

Om met het onderzoek te kunnen beginnen, moet de politie snel over bepaalde elementen beschikken: een recente foto van de vermiste persoon, zijn of haar onderscheidingstekens (tatoeages, baard, littekens, enz.), zijn of haar leefgewoonten, zijn of haar gebedsplaats, plaatsen waar hij of zij vaak komt, ....

In geval van ziekte

De hulpdiensten (ambulanciers, brandweerlieden, huisartsen, politieagenten, enz.) hebben alle medische informatie bij de hand die essentieel is voor een snelle en adequate zorgverlening: de lijst van geneesmiddelen, allergieën, ziekten, enz. In feite zijn de eerste momenten, zodra een ziekte wordt opgemerkt, van cruciaal belang. Er is geen minuut te verliezen!

De vragenlijst

Het document in de doos bevat duidelijke en precieze informatie, zoals:

  • Naam en achternaam, geboortedatum
  • Nationaal rijksregisternummer
  • Vroegere adressen en plaatsen waar men kwam
  • Onderscheidende kenmerken
  • Recente foto
  • Lijst van essentiële geneesmiddelen
  • Lijst van ziekten en allergieën
  • Contactnummer en gegevens
  • Levensgewoonten
  • ...

Hoe kom ik aan de "Senior Focus" doos?

U kunt uw "Senior Focus" doos of die van uw ouders (op basis van een identiteitskaart) afhalen op de volgende adres vanaf 28.04.2023. Tijdens de Lenteavondmarkt organiseren Passage en OCMW van Drogenbos een opendeurdag. U kan u senior focus doos afhalen tijdens de Opendeurdag tussen 17.00 uur en 21.00 uur of na deze datum via onderstaande info. Er is geen einddatum om uw doos op te halen, dit kan te allen tijde en wanneer u er klaar voor bent.

Passage Drogenbos
Grote Baan 293- 1620 Drogenbos,
tussen 9.00 uur en 12.00 uur of op afspraak
02 376 69 30 

Is het onmogelijk voor u om uw “Senior Focus” doos zelf af te halen of heeft u hulp nodig bij het invullen van de documenten, dan laat u dit weten aan de medewerkers van de Passage. Heeft u geen familielid, vriendelijke buur, gezinshelpster, verpleger of vriend die u kan helpen met het invullen van het formulier? Een maatschappelijk werker van het OCMW zal langskomen bij personen die zich niet kunnen verplaatsen en die geen hulp hebben. Dit bezoek zal een band tot stand brengen tussen de betrokkene en een maatschappelijk werker, zodat aanvullende steun kan worden verleend indien nodig om de betrokkene te helpen onafhankelijk te blijven.

Deze kit is volledig gratis voor de inwoners van Drogenbos. Accepteer nooit om ervoor te betalen.