naar top

Composteren zonder ratten

Gepubliceerd op do 28 september 2023

Ratten in de compost? Liever niet!

De compostbak, waar mijn tuinafval en keukenrestjes worden omgetoverd tot een verkwikkende cocktail voor onze (moes)tuinbodem. Maar wat is dat geritsel? Wie graaft die gangen in mijn mooie hoop? En wie poept hier alles onder …? Ratten!

Ze zijn snel, ze zijn slim en ze lijken soms de taak van compostmeester op zich te nemen.

Waarom ratten vermijden?

Hoewel ratten je compost bijna dagelijks zullen keren bij op zoek naar nieuw lekkers, weegt dit voordeel niet op tegen de nadelen.

Ratten kunnen ziekten verspreiden en zijn daarom steeds een risico. Daarnaast voelen ratten die je onverwacht aantreft zich soms in het nauw gedreven en dan durven ze wel eens aanvallen. De aanval is de beste verdediging. En uiteraard zijn ratten niet zo erg bezig met hygiëne en gebruiken ze jouw compostplek vaak als buffet en toilet tegelijk. Niet echt wat ik graag tussen mijn plantjes uitstrooi.

Hoe komen ze in mijn compostplek?

Ratten zijn opportunisten en laten een gratis maaltijd niet aan hun spitse neus voorbijgaan. Vooral vlees- en zuivelproducten trekken hen aan en eenmaal ze het buffet ontdekt hebben, geraak je die ongenode gasten niet zomaar kwijt.

Composthopen zijn makkelijk toegankelijk maar ook gesloten compostbakken en zelfs -vaten weten deze pientere bandieten vaak te kraken. Vaak graven ze, zonder dat je het merkt, een ondergrondse gang tot in de bak om dan van binnenuit toe te slaan. Een beetje zoals ‘The Great Escape’, maar dan omgekeerd.

Hoe kan ik ratten voorkomen?

  1. Nodig ze niet uit. Vermijd voedselresten die ratten aantrekken. Dit zijn alle dierlijke resten maar ook zuivelproducten, eieren en vetstoffen.
  2. Barricadeer de toegang: sluit je bak of vat af met een deksel en leg een ‘kippengaas’ of klinkers met brede voeg als bodem. Voorkom openingen groter dan 2 centimeter want meer heeft een rat niet nodig om binnen te dringen.
  3. Rol geen rode loper uit: houd de omgeving van je compostering netjes, dan zullen ratten minder schuilplaatsen vinden en je compostbak minder snel benaderen.
  4. Onderhoud je bak of vat: ga regelmatig eens na of er schade is of er iets verschoven is dat de deur openzet voor ratten.

Wat als ik toch ratten heb?

Pas dan al zeker alle voorkomingstips toe. Vooral het ontoegankelijk maken van je compostbak of -vat is dan belangrijk.

Wil je ratten bestrijden, gebruik dan geen pesticiden want die komen makkelijk in het milieu (of zelfs je compost) terecht en zullen daar onschuldige slachtoffers maken. Vang ze in een rattenval zodat je ze ver weg weer kan uitzetten of gebruik goede klemmen die de ratten zonder onnodig lijden naar de grote composthoop in de hemel stuurt. Bij grote overlast raadpleeg je best de gemeente of een professionele bestrijdingsfirma.

Dieren houden zonder ratjetoe

Kippen en andere kleine dieren moeten voldoende voedsel krijgen maar pas op voor een overaanbod. Zodra er regelmatig een overschot aan eten blijft liggen, zal dit mee-eters aantrekken en dan zeker ratten. Deze bezoekers brengen stress en ziekterisico’s mee voor jouw dieren. Kuikens, baby-konijntjes en zelfs kittens komen dan soms zelfs ook op het rattenmenu te staan.

Bewaar het dierenvoer in afgesloten containers en ga na dat wat je geeft, ’s avonds ook is opgegeten. Overschotten neem je best meteen weg.

Meer informatie kan je vinden bij VELT https://velt.nu/tip/ratten-uit-de-kippenren-houden.

Pesticiden vermijden

Pesticiden zijn per definitie giftig en zijn ook schadelijk voor andere dieren. Geef dus de voorrang aan voorkoming en gifvrije bestrijding.

Terug naar nieuwsoverzicht
  • pexels-vincent-ma-janssen-2302804
  • IMG_20200916_093229MP (2)
  • IMG_20221019_143520

Openingsuren en contact

Omgevingsvergunning

adres
Grote Baan 222
1620 Drogenbos
tel.
02 333 85 16
e-mail
wo@drogenbos.be

Openingsuren

Vandaag: 9.00 uur - 12.00 uur
Morgen: 9.00 uur - 12.00 uur

Enkel op afspraak 

Wonen en Omgeving

adres
Grote Baan 222
1620 Drogenbos
tel.
02 333 85 16
e-mail
wo@drogenbos.be

Openingsuren

Vandaag: 9.00 uur - 12.00 uur
Morgen: 9.00 uur - 12.00 uur

Enkel op afspraak