Geef geen dier als feestcadeau

Het is verleidelijk om iemand met de feestdagen, een verjaardag of communie een schattige puppy of een lieve kat cadeau te doen. Maar vaak komen die dieren uiteindelijk in het asiel terecht.

Asielen zitten overvol met dakloze dieren, vele van hen een voormalig "huisdier" - alleen maar omdat men zijn of haar interesse verloor nadat het schattige kitten iets minder schattig werd. Honden hebben iedere dag beweging nodig en er kruipt veel tijd in het trainen en het zindelijk maken van een puppy. Ook het schoonmaken van konijnenhokken is een tijdrovende en niet zo leuke taak.

Kinderen zijn niet steeds in staat deze zware verantwoordelijkheid te dragen. Door kinderen een huisdier cadeau te geven, zadelt men vaak hun ouders op met een heleboel werk waar ze niet om hebben gevraagd.

Ook volwassenen staan niet steeds te springen om zomaar onverwachts een huisdier onder hun hoede te nemen. Schenk daarom geen huisdier. Die zijn niet altijd gewenst door diegene die ze krijgt. Mensen weten vaak niet hoe ze met een huisdier moeten omgaan of hebben niet de juiste voorzieningen. De behoeften van een huisdier hebben een financiële impact op een huishouden, denk maar aan de kost van; een mand, speelgoed, voedsel, een bezoek aan de dierenarts,…

Als je iemand kent die heel graag een gezelschapsdier wil en die klaar is voor de verantwoordelijkheid, waarom geef je diegene dan niet een cadeaubon voor de adoptiekosten bij een lokaal asiel? Of koop een voedselbak en wat speeltjes samen met een boek vol informatie over het betreffende huisdier om onder de kerstboom te leggen. Na de feestdagen kunnen jullie allemaal samen naar het asiel gaan om een dier uit te kiezen of langs de dierenarts gaan om samen te bespreken welk dier de beste optie zou zijn om als trouwe vriend in huis te halen.

Kies bewust voor dieren, geef ze niet zomaar cadeau!